Old fashioned äppelpaj

1 h + 1,5 h
Från Nyhetsmorgon

Inbakad äppelpaj med frisk smak av citron, muskot, kanel och lite syrliga Granny Smith-äpplen.

26 november 2015
Visa mer
1 h + 1,5 h

Du behöver

Pajskal

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 250 g osaltat smör
  • 0,5-1 dl isvatten

Fyllning

  • 2 msk vetemjöl
  • 12 Granny Smith-äpplen
  • 2 dl socker
  • 1 citron, zest (skal) och juice
  • 1,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk muskotnöt
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 stort ägg

Gör så här

  1. Pajskal
    Lägg mjöl, salt och socker i en matberedare och mixa några sekunder. Tillsätt smöret och mixa i ca 10-15 sekunder, ska se ut som ett grovt mjöl. Fortsätt att mixa när isvattnet tillsätts, tillräckligt för att degen skall binda samman.
  2. Ta ur degen och dela upp i två lika stora delar. Platta ut degarna och lägg dem i plastfolie, lägg dem sedan i kylen i minst en timme innan de används.
  3. Fyllning
    Värm ugnen till 175 grader.
  4. Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad bänk och lägg en av dem i pajformen.
  5. Lägg den andra på ett smörpapper och täck med plastfolie, sätt den i kylen i ca 30 minuter.
  6. Blanda sedan skalat, urkärnat och skivat äpple, socker, citronzest, juice, kryddor och mjöl. Lägg blandningen i pajformen och dela upp det kalla tärnade smöret över blandningen. Lägg sedan på den andra utkavlade pajdegen ovanpå. Tryck ihop alla kanter, skär sedan några små hål för ångan.
  7. Pensla det vispade ägget över locket.
  8. Sätt in i ugnen och baka i ca en timme tills pajen är gyllenbrun. Låt den sedan svalna något innan servering.
  9. Servera sedan med er favoritglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept