Ölbräserade vintergrönsaker

Ölbräserade vintergrönsaker
Foto: TV4

Öl är en underbar ingrediens - fråga vilken kock som helst! När du använder öl i matlagning ger det en extra dimension till grönsakerna, särskilt rotfrukter. Stanna inte vid de grönsaker som används här - prova med palsternackor, kålrötter och majrovor också. Servera som vegetarisk varmrätt med kokt ris eller som tillbehör.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 msk olivolja
  • 350 g gul smålök
  • 4 selleristjälkar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 175 g späda morötter
  • 1,5 dl mörkt öl
  • 1 dl tomatjuice
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk farinsocker
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Förväll och skala löken. Skär sellerin i 5 cm långa bitar, krossa vitlöken och skala morötterna. Värm olivoljan i en stor stekpanna, stek lök och selleri på medelvärme tills de fått fin färg, 10-12 minuter.
  2. Tillsätt vitlök och stek i ett par minuter, rör sedan i morötter. Häll i öl, tomatjuice, grönsaksbuljong och socker. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och koka försiktigt i ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
  3. Ta upp grönsakerna och håll dem varma. Koka ihop såsen ett par minuter. Lägg upp grönsakerna på ett serveringsfat. Krydda såsen med salt och peppar och häll den över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept