Ölandsbakelse med smak av rabarber, jordgubbar och fläder

ca 1 h
Ölandsbakelse med smak av rabarber, jordgubbar och fläder
Foto: TV4

Söta bakelser fyllda med rabarberkompott, vaniljkräm och vispgrädde. Toppas med färska jordgubbar och hemgjord flädergelé.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

10 september 2015
Visa mer
ca 1 h

Du behöver

Bakelsebotten

  • 4 ägg
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 2 msk koncentrerad flädersaft
  • 1,5 msk mjölk
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 150 g fint vetemjöl (2,5 dl)

Rabarberkompott

  • 100 g röd rabarber, gärna späd
  • 200 g syltsocker (2,5 dl)
  • 1 msk vatten

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 12 g strösocker (1 msk)
  • 8 g maizena (1 msk)
  • 3 g vaniljpulver (1 tsk)

Montering

  • vispad grädde
  • jordgubbar
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 2 gelatinblad

Gör så här

  1. Bakelsebotten
    Värm ugnen till 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvispen. Tillsätt flädersaft och mjölk
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten.
  5. Grädda snabbt, ca 5 min. Håll koll, det går fort. Stjälp upp bakelsebotten på ett sockrat bakplåtspapper och låt kallna
  6. Rabarberkompott
    Skölj och skär rabarbern i små bitar. Ta gärna röd och späd rabarber, det blir fin färg.
  7. Lägg rabarbern i en kastrull med 1 msk vatten, rör ner syltsockret. Koka ca 2-3 min tills rabarbern tjocknat. Kyl den helt.
  8. Vaniljkräm
    Vispa ihop äggulor, socker, mjölk och maizena i en kastrull.
  9. Sjud krämen tills den tjocknar, den får inte koka. Häll genast över i en kall bunke och smaksätt med vaniljpulver.
  10. Montering
    Skär ut från botten 3 stycken 8 cm breda remsor ca 30 cm långa.
  11. Lägg en remsa på en skärbräda och lägg på rabarberkompotten. Lägg på nästa remsa och lägg på vaniljkrämen, spritsa även ett lager vispgrädde på. Lägg på den sista remsan. Spritsa en rand vispgrädde på kanten ovanpå runt. Spritsa även långsidorna så de blir helt täckta. Täck ovansidan med jordgubbar skurna i mindre bitar, innanför den spritsade gräddkanten.
  12. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de blir riktigt mjuka. Ta upp dem och krama ur allt vatten. Smält i en skål i vattenbad. Vispa ner det smälta gelatinet i flädersaften.
  13. Täck jordgubbarna med flädergelén. Skär bakelselängden i ca 4 cm breda bitar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept