Bakad rödtunga med varm sparris- och potatissallad

30 min
4
Från Nyhetsmorgon

Örtbakad röding med örter och cirton serveras med en sallad på tunnt skivad sparris och potatis som blancheras och blandas varma i vinägrette.

31 mars 2008
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 600 g rödtunga, eller annan plattfisk
  • 1 kvist småtomater (8-12 st)
  • 1 st citron, saften
  • 600 g nypotatis
  • 1 bunt grön sparris
  • 4 st kaiplökar, eller salladslök
  • 0,5 dl plockad färsk dill
  • 0,5 dl plockad bladpersilja
  • 0,5 dl plockad körvel
  • 2 msk mild senap
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 st äggula
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • salt
  • peppar
  • lite socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa fisken fri från hinnor och små ben och lägg den på en ugnsfast form. Häll på lite olivolja och gnid in salt, peppar och lite av de plockade örterna.
  3. Pressa på citronsaft, riv på citronskal och strö över finhackad kaiplök eller salladslök.
  4. Halvera tomaterna och placera dem på fatet. Pensla på lite olja och salta. Baka av fisk och tomat i ugn 10-15 minuter beroende på fiskens tjocklek.
  5. Gör en vinägrett på senapen, äggulan, vinägern samt oljan. Tillsätt löken samt smaka av med salt och peppar och lite socker vid behov.
  6. Skiva eller hyvla potatis och sparris tunnt. Koka upp en kastrull med saltat vatten och blanchera grönsakerna snabbt. Det ska bara få ett uppkok så det inte kokar sönder. Lyft upp och låt rinna av.
  7. Vänd ner de avrunna men varma grönsakerna i vinägretten. Tillsätt resten av de grovt skurna örterna och smaka av. Garnera snyggt och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept