Varm gravad lax med sparrispotatis och spetskål i senapssås

4

Du behöver

  • 1 bit lax (ca 600-800 g med skinn)
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl salt
  • 1 dillstjälk
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 20 sparrispotatisar (ca 1 kg)
  • 1 spetskålshuvud, eller annan kål
  • plockad dill, bladpersilja, sallad eller skott till garnering
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 0,5 dl skånsk senap
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • smör och olja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Starta med att grava laxen, gnid in filén med socker och salt samt peppar och hackad dill.
  2. Låt laxen ligga i ett halvt dygn ifall tid finnes, annars ett par timmar så att salt och socker hinner smälta.
  3. Koka den tvättade potatisen i saltat vatten.
  4. Skär strimlor av kålen (ta bort den hårda roten).
  5. Torka bort överflödig gravning från laxen och skär den i 4 portionsbitar.
  6. Stek laxen försiktigt med skinnsidan ned först, baka färdigt i ugn på ca 150 grader i 8-10 min.
  7. Sås:
  8. Fräs löken i lite av smöret, tillsätt senap. Häll därefter i vin, buljong och grädde. Låt koka ihop i ett par minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och lite socker. Red av vid behov med lite maizena.
  9. Stek sedan den halverade potatisen i panna och tillsätt kålen, slå på lite av såsen i pannan och låt koka upp.
  10. Smaka av och lägg upp i djup tallrik garnera med örter och lite fräsch sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept