Oxfilé med balsamsås och bakad lök

4

Du behöver

  • 4 skivor oxfilé (ca 700 g)
  • smör
  • salt och svartpeppar
  • Balsamsås
  • 4 schalottenlökar
  • 2 nävar shiitakesvamp
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 dl mellangrädde
  • Bakad lök
  • 4 stora silverlökar eller gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • olivolja
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor bacon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och koka silverlökarna hela i ca 15 minuter. Låt dem svalna. Skär av toppen på löken och gröp ur innehållet. Ställ lökarna på en ugnsplåt. Hacka innehållet fint. Skala och hacka vitlöken fint. Hacka rosmarinen. Hetta upp en kastrull med lite olivolja i. Tillsätt hackad lök, vitlök och hackad rosmarin. Fräs i några minuter. Häll i grädden och låt koka ihop. Ta av kastrullen från värmen och rör ner riven parmesanost. Smaka av med salt och svartpeppar. Fyll lökarna med röran och linda en baconskiva runt. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter.
  2. Skala och hacka schalottenlöken fint. Skiva shiitakesvampen. Bryn svampen i smör i stekpanna i ca 5 minuter. Tillsätt löken och bryn ytterligare någon minut. Häll på balsamvinäger och rör om. Tillsätt vin och timjan och låt koka ihop i 5 minuter. Häll i grädde och koka i ytterligare i några minuter tills såsen är jämntjock.
  3. Hetta upp en annan stekpanna. Stek oxfilén i lite smör i 3?4 minuter per sida beroende på hur
  4. Rött du vill ha köttet. Salta och peppra efter behag.
  5. Lägg upp en köttbit på varje tallrik och häll över lite av såsen. Servera med de bakade lökarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept