Lammytterfilé med chèvregratäng

Lammytterfilé med chèvregratäng
Foto: Malte Danielsson
Ola LauritzsonUlrika Davidsson porträtt
Ola LauritzsonUlrika Davidsson porträtt

Lammytterfilé med chèvregratäng

Av: Ola Lauritzson, Ulrika Davidsson

Från: 6 kilo på 6 veckor

14 ingredienser

Lammytterfilé med rödbets- och chèvregratäng är en av Ulrika och Olas favoriter ur boken 6 kilo på 6 veckor.

Läs mer om boken

6 kilo på 6 veckor

.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 1 msk smör
  • 800 g lammytterfilé
  • 2 tsk torkade örter (t ex basilika, oregano, timjan)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gratäng

  • 1 msk olivolja
  • 6 rödbetor
  • 200 g chèvreost
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk honung, flytande
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Servera med

  • sallad

Gör så här

Gratäng

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsfast form med olivolja.
  3. Skala och skiva rödbetorna och placera i formen.
  4. Mosa chèvreosten med en gaffel och blanda med crème fraiche, grädde och honung.
  5. Smaka av med salt och peppar och fördela röran över rödbetorna.
  6. Gratinera i ugn i ca 30 minuter.

Lamm

  1. Hetta upp en stekpanna med smör.
  2. Bryn köttet med örterna tills det fått fin färg runtom.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg köttet i en ugnsfast form och låt eftersteka i ugnen i 10–15 minuter.
  5. Servera med en fräsch sallad.