Olas fisksoppa med aioli

40 min
40 min

Du behöver

  • 1 st stor gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 kuvert saffran (1/2 gram)
  • 1 l fiskbuljong (= 2 fiskbuljongtärningar och 1 liter vatten)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 st slantade morötter
  • 1 strimlad fänkål (eller 1-2 tsk fänkålskrydda)
  • 500 g benfri färsk lax
  • 400 g färsk torskfilé
  • 12 st stora färska scampi eller tigerräkor
  • 2 ?3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 kuvert saffran (1/2 gram)
  • 2 äggulor
  • 2 ?3 tsk ljus dijonsenap
  • 2 ?3 dl olivolja (eller 2?3 dl majonnäs)
  • 2 st stora vitlöksklyftor, eller 3 små
  • 1 krm salt
  • 1 kuvert saffran (1/2 gram)
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk ljus dijonsenap
  • 2,5 dl olivolja (eller 2-3 dl majonnäs)

Gör så här

  1. Gör först aiolin. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem direkt i en skål. Tillsätt salt och saffran och rör blandningen jämn. Rör i äggulor och senap.
  2. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning (med elvisp) tills aiolin tjocknar. Vill du göra en enklare variant, kan du smaksätta färdig majonnäs med vitlök, saffran och dijonsenap.
  3. Soppan: Grovhacka löken och strimla fänkål. Hetta upp en stor kastrull med lite olivolja och fräs lök och fänkål i några minuter. Häll på tomaterna.
  4. Tillsätt vitlök, saffran, buljong och vin. Sjud sakta cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt morotslantarna.
  5. Skär lax och torsk i stora tärningar och lägg i soppan. Tillsätt scampi och sjud tills fisken är precis genomkokt (2-3 minuter).
  6. Servera i djupa tallrikar med en en klick aioli och en dillkvist.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept