Estellebakelsen

Estellebakelsen
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En prinsessbakelse från Östergötland tillägnad prinsessan Estelle. Sockerkaks- och chokladkaka, varvad med rabarbergrädde och morotskräm.

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


22 maj 2012
Visa mer
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Sockerkaksbotten

  • 2 st ägg
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl vetemjöl

Rabarberkompott

  • 100 g rabarber
  • 25 g socker
  • 1 msk pressad citron
  • 0,5 st gelantinblad
  • 2 dl vispgrädde

Morotskräm

  • 50 g morotsmarmelad
  • 1 dl vaniljkräm
  • 1 dl vispad grädde
  • lite pressad citron

Dekoration

  • Blå marsipan
  • gul marsipan

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, häll i en bröad springform
  2. Grädda i 175 grader i ca 20 min.
  3. Låt svalna, stansa ut runda formar.
  4. Chokladbotten
    Smält smöret i en kastrull, rör ner socker kakao och vaniljsocker.
  5. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
  6. Bakas i en bröad springform i 175 grader 15-20 min.
  7. Rabarberkompott
    Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
  8. Skär rabarbern i 1cm stora bitar.
  9. Lägg rabarber socker och citron i en kastrull, koka tills rabarbern är mjuk.
  10. Tag av från värmen och tillsätt gelantinbladet. svalna.
  11. Blanda kompotten med 2 dl vispad grädde.
  12. Morotskräm
    Blanda 50g Bleckenstads morotsmarmelad med 1dl vaniljkräm (helst hemmagjord) och 1dl vispad grädde. Smaksätt med lite pressad citron.
  13. Blå och gul stjärna
    Kavla blå och gul marsipan tätt så dom fastnar i varandra.
  14. Stansa ur stjärnor så dom blir både blå och gula, låt ligga framme tills det är dags för dekorering.
  15. Bygg upp bakelsen
    Börja med en chokladbotten, lägg på ett lager morotskräm, därefter den ljusa sockerkakan.
  16. Spritsa på en rejäl klick rabarbergrädde.
  17. Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen försiktigt med marsipanen, skär bort överflödig marsipan runt kanten.
  18. Vispa lite grädde smaksatt med flädersaft.
  19. Spritsa en gräddros på toppen av bakelsen.
  20. Toppa med en stjärna.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept