Estellebakelsen

POPULÄRT
Estellebakelsen
Foto: TV4

Estellebakelsen

Av: Ola Lanemo, Julia Thörn

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

En prinsessbakelse från Östergötland tillägnad prinsessan Estelle. Sockerkaks- och chokladkaka, varvad med rabarbergrädde och morotskräm.

Se fler recept från Nyhetsmorgon

Ingredienser

Sockerkaksbotten

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

rabarberkompott

  • 100 g rabarber
  • 25 g strösocker
  • 1 msk citron, pressad
  • 0,5 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde

Morotskräm

  • 50 g morotsmarmelad
  • 1 dl vaniljkräm
  • 1 dl grädde, vispad
  • citron, pressad

Dekoration

  • blå marsipan
  • gul marsipan

Gör så här

Sockerkaksbotten

  1. Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, häll i en bröad springform
  2. Grädda i 175 grader i ca 20 min.
  3. Låt svalna, stansa ut runda formar.

Chokladbotten

  1. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker kakao och vaniljsocker.
  2. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
  3. Bakas i en bröad springform i 175 grader 15-20 min.

Rabarberkompott

  1. Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
  2. Skär rabarbern i 1cm stora bitar.
  3. Lägg rabarber socker och citron i en kastrull, koka tills rabarbern är mjuk.
  4. Tag av från värmen och tillsätt gelantinbladet. svalna.
  5. Blanda kompotten med 2 dl vispad grädde.

Morotskräm

  1. Blanda 50g Bleckenstads morotsmarmelad med 1dl vaniljkräm (helst hemmagjord) och 1dl vispad grädde. Smaksätt med lite pressad citron.

Blå och gul stjärna

  1. Kavla blå och gul marsipan tätt så dom fastnar i varandra.
  2. Stansa ur stjärnor så dom blir både blå och gula, låt ligga framme tills det är dags för dekorering.

Bygg upp bakelsen

  1. Börja med en chokladbotten, lägg på ett lager morotskräm, därefter den ljusa sockerkakan.
  2. Spritsa på en rejäl klick rabarbergrädde.
  3. Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen försiktigt med marsipanen, skär bort överflödig marsipan runt kanten.
  4. Vispa lite grädde smaksatt med flädersaft.
  5. Spritsa en gräddros på toppen av bakelsen.
  6. Toppa med en stjärna.