Lammytterfile med hummerberanaise

Lammytterfile med hummerberanaise
Foto: TV4

Lammytterfile med hummerberanaise

Av: Ola - Lund

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Lättgrillad marinerad lammytterfilé med hummerberanaise, sparris och kokt potatis. Hummerbearnaise är den perfekta kalla såsen vid deluxegrillning. Allt ihop är som en ljum sommarkväll.

Dryckestips
Domaine du Vieux Lazaret, art.nr 2211.

Har du någon gäst som inte äter lammkött fungerar en bit grillad lax minst lika bra ihop med dessa tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se grill-Ola grilla lammytterfilén

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 800 g lammytterfile (helst från Sverige)
  • 1 dl olivolja
  • 15 rosépepparkorn
  • 20 blad rosmarin

Sås

  • 3 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • 0,5 tsk oregano och samma mängd körvel, färsk
  • 0,5 tsk bearnaiseessens
  • 1 hummer [ca 300-400 gram]

Serveras med

  • grön parris
  • färskpotatis
  • grönsallad, med pinjenötter

Gör så här

Lamm

  1. Slå oljan, krossade rosépepparkorn och hackade rosmarinblad i en plastpåse.
  2. Putsa lammytterfilén vid behov.
  3. Lägg i lammfiléerna i marinaden, förslut och låt de marinera i kylskåp ett par timmar.
  4. Köttet tas ut i rumstemperatur ca 30 minuter före grillning.
  5. Grilla på varm grill, dock skall du kunna hålla handen över grillen, då har du en perfekt temperatur.
  6. Grilla ca 3 minuter per sida, 58 grader för ljusrosa kött.

Sparris

  1. Koka sparrisen max en minut, penslas med olivolja och sen får den en kort runda på grillen. Den skall vara ”knackig”.

Sås

  1. Vispa äggulorna tillsammans med saltet.
  2. Ta hälften av grädden och blanda upp i mjölet.
  3. Häll i en kastrull och tillsätt resterande grädde.
  4. Vispa!
  5. Värm upp ordentligt.
  6. Dela äggen, slå av lite av ”gräddblandningen” i en tekopp och vispa ner äggulorna.
  7. Vispa ner det hela i kastrullen.
  8. Varm upp såsen, dock utan att den kokar.
  9. Ställ såsen att kallna.
  10. Tillsätt persilja, oregano och körvel samt bearnaiseessens.
  11. Rensa hummern och skär i tärningsstora bitar.
  12. Lägg upp hummerbitarna i små skålar.
  13. Använd köttet i klorna som extra pynt!
  14. Servera gärna nykokt färskpotatis och grönsallad med pinjenötter därtill.