Från Nyhetsmorgon

Fänkåls- och potatissoppa med vitlöksfräst mangold

Från Nyhetsmorgon

Med en del ovanliga ingredienser kan det vara en idé att vara säker på att du har köpt dem alla från början, sedan är det bara att sno ihop rätten enligt nedan.

16 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Fänkåls- och potatissoppa:

  • 2 st finhackade gula lökar
  • 0,5 dl finhackad libbsticka
  • 40 g smör
  • 0,5 dl rapsolja
  • 300 g mjölig potatis, skalad och skuren i småbitar
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 st fänkålsstånd
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen peppar
  • Mangold:
  • 500 g mangold
  • 3 st finhackade vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • salt och vitpeppar
  • Örtolja:
  • 50 g färska örter
  • 2 dl olivolja
  • lite citronsaft ev
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Fräs lök och libbsticka i smör och olja i en rymlig kastrull tills den är mjuk. Slå på buljong och vitt vin, lägg i potatisen och koka.
  2. Hacka fänkålen i mindre bitar, skär bort det grövsta längst ner. Tillsätt fänkålen när potatisen känns mjuk, fortsätt koka tills fänkålen precis mjuknat. Mixa soppan slät. Häll tillbaks den i kastrullen och illsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
  3. Mangold: Strimla mangolden och fräs den i het panna i rapsoljan tillsammans med vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  4. Örtolja: Mixa örterna till slät konsistens med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan varm i djupa tallrikar. Lägg mangolden i mitten och ringla lite örtolja runt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept