Från Köket

Våfflor till förrätt och varmrätt

20 min
4
Våfflor till förrätt och varmrätt
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Köket

Våfflor passar inte bara som efterrätt - de är utmärkta till förrätt och varmrätt också! Här är ett grundrecept på smet samt två goda fyllningar att lägga på.

31 januari 2012
Visa mer
20 min
4

Du behöver

  • 2,5 dl iskallt vatten
  • 3 dl mjöl
  • 1 krm salt
  • 4 dl grädde

Våffla som förrätt:

  • 2 dl limfjordsrom, svart eller röd
  • 1 st hackad purjolök
  • 2 dl crème fraiche

Våffla som varmrätt:

  • 150 g svamp
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 st hackad lök
  • 5 cl portvin
  • 1 msk vetemjöl
  • 400 g fläskfile
  • 8 skivor bacon
  • 1 msk matfett till stekning
  • 1 knippe färsk dragon
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda vatten, mjöl och salt. Vispa grädden hårt och vänd ner den. Grädda i våffeljärn.
  2. Som förrätt: Dela våfflorna i hjärtan och lägg på rom, hackad purjolök och crème fraîche.
  3. Som varmrätt: Fräs svampen i lite matfett i en stekpanna och pudra med mjölet. Slå i mjölk, grädde och portvin. Låt puttra i cirka 10-15 minuter. Krydda med salt, peppar och dragon.
  4. Skär fläskfilén i 8 bitar (så kallade noisetter). Linda bacon runt om och vänd i mjöl. Stek sedan paketen i smör i en stekpanna. Lägg upp noisetterna på våfforna och servera med svampstuvningen. Garnera med den färska dragonen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept