Våfflor till förrätt och varmrätt

Våfflor till förrätt och varmrätt
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Våfflor till förrätt och varmrätt

Från: Köket

19 ingredienser

20 min

Våfflor passar inte bara som efterrätt - de är utmärkta till förrätt och varmrätt också! Här är ett grundrecept på smet samt två goda fyllningar att lägga på.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl vatten, iskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 dl grädde

Våffla som förrätt:

  • 2 dl limfjordsrom, svart eller röd
  • 1 purjolök, hackad
  • 2 dl crème fraîche

Våffla som varmrätt:

  • 150 g svamp
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök, hackad
  • 5 cl portvin
  • 1 msk vetemjöl
  • 400 g fläskfilé
  • 8 skivor bacon
  • 1 msk matfett, till stekning
  • 1 knippe färsk dragon
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda vatten, mjöl och salt. Vispa grädden hårt och vänd ner den. Grädda i våffeljärn.
  2. Som förrätt: Dela våfflorna i hjärtan och lägg på rom, hackad purjolök och crème fraîche.
  3. Som varmrätt: Fräs svampen i lite matfett i en stekpanna och pudra med mjölet. Slå i mjölk, grädde och portvin. Låt puttra i cirka 10-15 minuter. Krydda med salt, peppar och dragon.
  4. Skär fläskfilén i 8 bitar (så kallade noisetter). Linda bacon runt om och vänd i mjöl. Stek sedan paketen i smör i en stekpanna. Lägg upp noisetterna på våfforna och servera med svampstuvningen. Garnera med den färska dragonen.