Hembakad pastej

Hembakad pastej
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Hembakad pastej

12 ingredienser

9h 20 min

Hemlagad leverpastej slår färdigköpt med hästlängder!

Ingredienser

portioner
  • 500 g kycklinglever
  • skivad bacon, att klä formen med [1-2 förp]
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 50 g vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 saltgurkor
  • ev madeiravin
  • 1 tsk fyra kryddor
  • 0,5 msk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken. Kör den tillsammans med kycklinglevern i en mixer några minuter.
  3. Blanda ägg och vetemjöl till en jämn smet.
  4. Späd med grädden och tillsätt kryddorna.
  5. Blanda levermixet med gräddblandningen, lite i taget. Smaka av och tillsätt eventuellt lite madeira eller portvin.
  6. Klä en form, först med plastfolie och sedan med bacon. Häll smeten i formen och tillsätt hackad saltgurka.
  7. Vik över bacon och plastfolie. Grädda i vattenbad i cirka 1 timme tills innertemperaturen är 75-80 grader. Använd en stektermometer för att kontrollera temperaturen.
  8. Låt kallna och vila i kylen över natten.