Kryddpepparstek

Kryddpepparstek
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Kryddpepparstek

10 ingredienser

1h 20 min

Skär älgsteken i fina skivor och servera den med smakrik gräddsås.

Ingredienser

  • 1 kg älg
  • 30 kryddpepparkorn
  • buljong
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 persiljerot
  • 4 dl grädde
  • ev libbsticka
  • 1 msk gelé
  • salt

Gör så här

  1. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
  2. Lägg sen steken i en lagom stor gryta och täck med buljong.
  3. Skala och skär lök, morot och persiljerot i bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt kryddor och eventuellt lite libbsticka.
  4. Koka upp och koka tills innertemperaturen är cirka 55 - 60 grader. Det tar cirka 1 timme.
  5. Lyft upp steken och rulla in den i smörgåspapper, det andas bättre än var till exempel folie gör.
  6. Koka ner fonden tills hälften återstår, tillsätt cirka 4 deciliter grädde och låt koka upp. Red av och smaksätt med gele och eventuellt salt.
  7. Skär steken i fina skivor och servera med såsen.