Från Nyhetsmorgon

Kryddpepparstek

1h 20 min
Kryddpepparstek
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
1h 20 min

Du behöver

  • 1 kg älg
  • 30 st kryddpepparkorn
  • buljong
  • 1 st lök
  • 1 st morot
  • 1 st persiljerot
  • 4 dl grädde
  • libbsticka, ev
  • 1 msk Gelé
  • salt

Gör så här

  1. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
  2. Lägg sen steken i en lagom stor gryta och täck med buljong.
  3. Skala och skär lök, morot och persiljerot i bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt kryddor och eventuellt lite libbsticka.
  4. Koka upp och koka tills innertemperaturen är cirka 55 - 60 grader. Det tar cirka 1 timme.
  5. Lyft upp steken och rulla in den i smörgåspapper, det andas bättre än var till exempel folie gör.
  6. Koka ner fonden tills hälften återstår, tillsätt cirka 4 deciliter grädde och låt koka upp. Red av och smaksätt med gele och eventuellt salt.
  7. Skär steken i fina skivor och servera med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept