Från Nyhetsmorgon

Frikassé på kräftstjärtar

Du behöver

  • 12 st kräftstjärtar
  • 300 g kantareller
  • 3 st schalottenlökar, hackade
  • 150 g torskmage
  • salt, peppar
  • 4 st tomater

Sås:

  • skalen från kräftorna
  • 600 g mirepoix (fintärnade grönsaker)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • vatten
  • 6 dl grädde
  • 2 knippen krondill (varav lite till garnering)
  • citron
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala kräftorna, rensa kantarellerna och torskmagen. Blanchera tomaterna. Skär ut till filéer. Använd tomatresterna till såsen. Skala schalottenlökarna och finhacka dem. Plocka topparna på krondillen.
  2. Sås: Rosta kräftskalen i 180 graders ugnsvärme i 20 minuter. Ta ut och häll ner i grytan med de frästa grönsakerna. Fyll på med tomatpuré och vitt vin samt vatten. Låt koka i 5 timmar. Sila och reducera till hälften. Sila av och slå på grädde och krondill. Koka till krämig konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.
  3. Vid servering: Smörstek kantareller och lök. Tillsätt kräftorna och torskmagen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med tomat och krondill. Slå sås runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept