Från Nyhetsmorgon

Fläskkotlett med björnbärssås

4

Du behöver

  • 4 fläskkotletter
  • vetemjöl till panering
  • salt
  • vitpeppar ur kvarn
  • 2 msk smör
  • kokt potatis till servering
  • några färska eller tinade björnbär till garnering
  • 1 morot, tärnad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 5 dl kalvbuljong (1 tärning + vatten)
  • 1 lagerblad
  • 20 björnbär, frysta och tinade
  • vitpeppar ur kvarn
  • 0,5 tsk timjan
  • kajennpeppar
  • 1 tsk färskpressad citronsaft

Gör så här

  1. Fräs morotsbitar och lökhack till såsen i smöret på svag värme tills löken blivit genomskinlig. Häll på buljongen och lägg i ett lagerblad och hälften av björnbären. Låt sjuda i 10 minuter.
  2. Krydda med vitpeppar, timjan och kajennpeppar. Pressa i citronsaften och lägg i de återstående bären, som ger såsen extra fräschör eftersom de inte kokas någon längre tid. Mixa tills såsen blir helt slät i matberedare eller med hjälp av stavmixer. Tillsätt eventuellt lite vatten så att såsen blir lagom tjock. Låt stå utan värme så länge.
  3. Vänd kotletterna i lite vetemjöl. Salta och peppra. Stek dem i smör i en stekpanna så att det precis blir genomstekta och ändå saftiga, ungefär 3 minuter på varje sida. Lägg undan på ett varmt ställe så att de får vila några minuter, vilket gör att mindre köttsaft rinner ut när man skär i dem.
  4. Häll bort eventuell flott ur stekpannan. Slå i lite vatten och vispa ur pannan över hög värme. Låt stekskyn koka ihop ordentligt. Sila sedan ner den i såsen. Låt denna få ett rejält men kort uppkok.
  5. Servera fläskkotletterna med såsen, kokt potatis och lite extra björnbär som garnityr.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept