Från Nyhetsmorgon

Citronfromagetårta

12

Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 0,75 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen ingefära
  • rivet skal av 1 citron
  • pressad saft av 2 citroner (ca 6 msk)
  • 2,5 tsk gelatinpulver
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 2 msk pressad citron
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk gelatinpulver
  • bär och frukt efter tycke och smak

Gör så här

  1. Gör först botten. Sätt på ugnen. Smält
  2. Fettet i en kastrull tillsammans med
  3. Socker och sirap. Tag den från värmen
  4. Och blanda ner mjöl och ingefära.
  5. Sätt en rund bakform med löstagbar
  6. Kant (ca 20 cm i diameter) på ett
  7. Bakplåtspapper och rita upp en cirkel.
  8. Bred ut smeten i cirkeln. Grädda i
  9. Mitten av ugnen tills botten fått färg,
  10. 8-10 min. Smeten kommer att flyta ut
  11. Lite.
  12. Tag ut plåten och tryck ner formen över
  13. Tårtbotten så att det bildas en cirkel
  14. Lika stor som formen. Skär eller klipp
  15. Bort kanter runt om.
  16. Klipp dem gärna i strimlor, de kan
  17. Användas till garnering. Lägg gärna
  18. Bakplåtspapper i formen och lägg i
  19. Tårtbotten.
  20. Gör fromagen. Häll ungefär hälften av
  21. Citronsaften i en kopp, blanda i
  22. Gelatinpulvret och låt det svälla ca 5
  23. Min. Ställ koppen i en kastrull med
  24. Sjudande vatten tills gelatinet
  25. Smälter.
  26. Skilj på äggulor och vitor. Vispa först
  27. Äggvitorna till hårt skum (i den här
  28. Ordningen kan samma visp användas - vitor måste vispas med helt fettfri
  29. Visp annars blir det inget skum). Vispa
  30. Grädden. Vispa till sist gulor och
  31. Socker pösigt.
  32. Blanda äggulesmeten med rivet skal,
  33. Pressad saft och avsvalnat gelatin. Rör
  34. Sedan ner grädden och sist äggvite-
  35. Skummet. Häll krämen ovanpå botten i formen och släta till ytan. Täck över
  36. Och ställ kallt minst 1 timme.
  37. Gör gelé till garnering under tiden.
  38. Smält sockret i citronsaft och vatten
  39. I en liten kastrull. Låt det svalna
  40. Lite. Pudra över gelatinpulvret och låt
  41. Stå ca 5 min. Smält det sedan på mycket svag värme. Låt det åter svalna lite.
  42. Tag fram fromagen och häll över
  43. Gelatinblandningen så den täcker
  44. Fromagen. Täck över och ställ i kylskåp
  45. Minst ett par timmar.
  46. Tag tårtan ur formen. Garnera ev.med
  47. Bitar av kakbotten och bär eller
  48. Citronmeliss.
  49. OBS! Om tårtan får stå längre än en
  50. Dag blir botten mindre krispig men
  51. Ändå god.Tillagningstid ca 45 minuter, färdig att ätas efter 2-3 timmar. Ugn 200 grader.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept