Krusbärssmulpaj

Krusbärssmulpaj
Foto: Fredrik sandin carlsson

Krusbärssmulpaj

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

20 min

Gör pajen med bär efter säsong! Varför inte körsbär, blåbär, äpple eller blandade bär?

Ingredienser

portioner
  • 600 g krusbär [600 g = drygt 1 liter]
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk citron, pressad

smulpajdeg gjord på mandelmjöl:

  • 50 g mandelmjöl
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g osaltat smör
  • 50 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • citronrasp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
  2. Blanda alla ingredienser till smulpajdegen i en bunke så det blir grova smulor, dvs inte en slät deg. Om man vill göra en vanlig smuldeg utan mandelmjöl tar man dubbelt så mycket vetemjöl.
  3. Skölj krusbären och snoppa av dem. Lägg dem i en kastrull med socker och pressad citron och koka dem mjuka.
  4. Lägg krusbären i 4 eldfasta små pajformar (cirka 10x15 cm) eller i en stor form för 4 personer.
  5. Strö pajdegssmulorna över det hela och sätt dem i en förvärmd ugn 250 grader grillvärme i några minuter tills smulorna blivit gyllenbruna.
  6. Låt pajformarna svalna och servera dem ljumma med vaniljglass eller kalla med vaniljsås till.