Tove Nilssons pizzadeg

Tove Nilssons pizzadeg
Foto: Matton
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Tove Nilssons pizzadeg

6 ingredienser

3,5 h

Tove Nilssons enkla recept på pizzadeg som görs på kall degvätska och därför jäser extra länge.

Använd gärna degen till Toves smarriga

Pizzetta Janzon

eller Pizzetta med grönkål och pancetta.

Ingredienser

portioner sats
  • 4 dl vatten
  • 0,5 förp jäst
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl, till utbakning

Gör så här

  1. Smula sönder degen i en bunke. Rör ihop med vatten.
  2. Arbeta in olivolja och vetemjöl till en smidig deg. Arbeta in salt mot slutet.
  3. Täck med plast och låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 8 bitar (varje bit ska ungefär väga 100 g).
  5. Lägg de degar som ska användas åt sidan och plasta resten. Frys in.
  6. De frysta degbitarna kan tas fram dagen före användning och tina i kylen. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 2 timmar och baka ut på mjölat underlag.