Plommonpaj med knäckig smultopping

koket.se
Plommonpaj
Foto: tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Plommonpaj med knäckig smultopping

8 ingredienser

Säsongens nyplockade plommon i en god paj med knäckig smultopping.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 10-12 plommon
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Halvera och kärna ur plommonen. Smörj en pajform med smör och strö socker i botten.
  3. Lägg plommonen i formen och blanda med 3 msk socker och citronjuice.
  4. Blanda alla ingredienser till pajdegen och toppa plommonen med degen.
  5. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills smuldegen fått fin färg.
  6. Låt svalna innan servering.