Äpple- och hasselnötspaj

10 bitar
10 bitar

Du behöver

Mördeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 st ägg
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 125 g hasselnötter, malda
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 st svenska äpplen, skivade
  • 2 msk sirap
  • Kardemumma

Gör så här

  1. Mördeg
    Mixa mjöl, florsocker och salt i en matberedare.
  2. Mixa in smöret i kuber tills du har en smulig deg.
  3. Knäck i ägget och mixa snabbt ihop till en deg. När man nyper degen mellan fingrarna ska den gå att forma.
  4. Plasta degen och låt vila i kyl minst 1 timme.
  5. Tag fram degen och kavla ut. Klä in en pajform med degen.
  6. Ställ pajskalet i kylen minst 30 min.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Täck pajdegen med bakplåtspapper och fyll formen med torkade bönor eller stenkulor.
  9. Förgrädda skalet med bönorna ca 15 min.
  10. Tag ut och sänk värmen till 200 grader. Ta bort bönorna.
  11. Fyllning
    Blanda smör och socker. Vispa in ägget och rör till sist in hasselnötter och mjöl.
  12. Fyll det förgräddade pajskalet med smeten. Toppa med äppelskivor.
  13. Baka i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  14. Pensla med vit eller ljus sirap och strö över kardemumma.
  15. Servera eventuellt din äppelpaj toppad med kanderade eller rostade hasselnötter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept