Lax med babyspenat, grön sparris och avokado

Från Nyhetsmorgon

Tom Sjöstedt visar en fräsch sommarrätt med lax och babyspenat i Nyhetsmorgon.

Jens Dolk dryckestipsar:
6274 No 1 Edition Riesling Kabinett 2011 Mosel, Tyskland, 89 kronor (4 Solar)
"Sötma från laxen, hetta från chili och syra från lime. Man kan inte undvika att direkt tänka på en halvtorr rielsing från Tyskland. Torr druvig doft men i smaken halvtorr druvig smak med aprikostoner, lätt päronsötma och vass frisk syrlighet. Funkar också bra som eftermiddags-sipp-vin."

31 maj 2013
Visa mer

Du behöver

Lax

  • 600 g lax
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker

Sparris

  • 600 g färsk grön sparris
  • 100 g babyspenat
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 st rädisor
  • 1 st citron, skalet
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Avocadoröra

  • 4 st avocado
  • 1 msk citron
  • 1 st röd chili, finhackad
  • 3 msk färsk koriander, hackad
  • 1 nypa socker
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Gnid in fisken med salt och socker.
  2. Låt stå ca 1 timme och grava.
  3. Torka av och halstra snabbt i het stekpanna.
  4. Baka i ugnen på 60° till ca 40° i innertemp.
  5. Ansa och skala sparrisen.
  6. Koka mjuk i saltat vatten.
  7. Skala och skiva löken.
  8. Skiva rädisorna tunt och lägg i isvatten.
  9. Blanda sparris med babyspenat, lök, rädisor och citronskal.
  10. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
  11. Gröp ur och gaffla avokadon.
  12. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Servera fisken med sparrissalladen och avocadoröran.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept