Hackad lättgravad sill med rökt potatis, pepparrot och rå lök

Från Nyhetsmorgon

Årets kock 2015, Thomas Sjögren, bjuder på lättgravad sill med rökt potatiscrème, chips och pepparrot.

Bengt Frithiofssons dryckestips
1420 S:t Eriks Pale Ale, 4,5 % (4 solar)
1415 Oppigårds Indian Tribute 6,6 % (4 solar)

13 februari 2015
Visa mer
4

Du behöver

Lättgravad sill

  • 1 hel färsk sill
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 röda steklökar
  • 1 knippe dill
  • 1 ask kryddkrasse
  • 1 liten bit pepparrot

Rökt potatiscrème

  • 1,5 dl gräddfil
  • 200 g mjölig potatis
  • 100 g smör
  • salt
  • rökspån

Potatischips

  • 1 bakpotatis
  • olja, till fritering
  • salt
  • 1 msk torkad dill

Gör så här

  1. Potatischipset
    Skala bakpotatisen och skär ner i små kuber, ca 1 cm stora. Koka mjuk i vatten. Lyft upp potatisen och lägg i en mixer med 2 dl av potatisvatten. Mixa slätt. Bred ut potatissmeten tunt på bakplåtspapper och låt torka i ugn på 75 grader i 3 tim. Bryt i mindre bitar och fritera i 140 grader varm olja till gyllene färg. Låt rinna av på papper och krydda med salt och torkad dill.
  2. Rensa och filéa sillen, dra av skinnet och hacka filéerna. Krydda med salt och socker. Låt stå 2 h i kyl.
  3. Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter ca 2 tim i rumstemperatur.
  4. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala potatisen och passera genom en finmaskig sil. Vänd ner tärnat smör och den avrunna gräddfilen. Rör till en slät crème och smaka av med salt. Lägg potatiscrèmen i en aluminiumform och rök i en aburök ca 3 min.
  5. Värm upp ättika och socker tills sockret smält ut. Låt svalna. Skär steklöken i ringar. Plocka dillen och klipp krassen.
  6. Lägg den rökta potatiscrèmen i botten på små tallrikar. Blanda den hackade sillen med ättikslagen. Låt lagen snabbt rinna av i en sil innan sillen läggs på potatiscrèmen. Toppa med lökringar, dill, krasse, nyriven pepparrot och potatischips.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept