Minidonuts med äppelsorbet

Minidonuts med äppelsorbet
Foto: Stefan Superti

Minidonuts med äppelsorbet

Av: Stefan Superti

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

På Hotel Diplomat serveras afternoon tea med scones och tillbehör, club sandwich, kanapéer och minidonuts med äppelsorbet och vaniljsås.

Receptet ger ca 40 små donuts.

Vintips från Jens Dolk
7873 Castiôn Moscato d'Asti 2010, Italien
Syran i sorbeten gjord på Granny Smith gör att dessertvinet inte får vara för sött. Ett bra val då är ett av mina favoritvintyper – Moscato d’Asti. Frisk och fräsch päronton, druvig smak och avslutande fräsch syrlighet.

Afternoon tea med Stefan
Scones med tillbehör
Club Sandwich
Minidonuts med äppelsorbet

Tre kanapéer
Apelsingravad lax
Anklever med sultanrussin
Skagen med löjrom

Ingredienser

portioner stycken

Donuts

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 förp jäst
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 60 g smör, rumstempererat
  • olja, att fritera i

Garnering

  • strösocker
  • malen kanel
  • malen kardemumma

vaniljsås

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 vaniljstång

Gör så här

Munkar

  1. Värm mjölken fingervarm och blanda med jästen.
  2. Tillsätt sen socker, mjöl, salt, ägg och smör.
  3. Blanda i degblandare i ca 15 minuter.
  4. Plasta sen och låt jäsa i 1 timme, till dubbel storlek.
  5. Kavla ut på mjölat bord ca 1 cm tjock.
  6. Stansa ut olika former på munkarna.
  7. Låt jäsa en timme till.
  8. Blanda strösocker med kanel och kardemumma.
  9. Fritera munkarna en minut på varje sida i 180 graders olja.
  10. Rulla dem sen i sockerblandningen.

Vaniljsås

  1. Skär upp vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
  2. Blanda alla ingredienser (vaniljfrön och skalet) och sjud långsamt tills den tjocknar.
  3. Sila.
  4. Servera ljummen eller kall.