Vildsvinsgryta med Barbera

Du behöver

  • 1 kg vildsvinskött (bog, lägg eller karré, gärna med ben)
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 msk matolja till stekning
  • 1 msk vetemjöl eller idealmjöl
  • 2 st selleristjälkar
  • 1 st stor gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 flaska Barbera (Alba eller Asti) eller Barbaresco
  • Några kvistar färsk rosmarin
  • Några kvistar färsk salvia eller timjan
  • 8 st lätt krossade enbär
  • 4 st lagerblad
  • 2 dl färsk svamp, t ex hela eller halverade små champinjoner eller grovt hackade trattkantareller
  • Svartpeppar och salt efter smak
  • Färsk hackad persilja att strö över

Vitlöksmos

  • 800 g mjölig potatis
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 1-2 dl mjölk
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Gryta
    Skär vildsvinsköttet i bitar. Hacka lök, vitlök och stjälkselleri.
  2. Bryn vildsvinsköttet på hög värme, lite i taget. När du bryner sista omgången, häll på mjölet och rör om så att det också bryns. Om du vill kan du torka ur pannan inför den sista omgången och ta nytt smör och olja så att du inte får med så mycket bränt.
  3. Lägg köttet i en stor gryta och slå på vin, svamp och kryddor (Förutom salt, peppar och persilja). Låt koka upp.
  4. Medan du kokar upp grytan, fräs grönsakerna i smör så att de mjuknar. Häll dem i grytan.
  5. Täck grytan med lock och ställ in den i ugnen. Låt stå i 2-4 timmar så att köttet mjuknar.
  6. Titta till grytan efter 2 timmar – om du har ett mycket tättslutande lock kan du vilja ta av det eftersom såsen ska reduceras och bli smakstark och simmig.
  7. Du kan också i slutet sila av köttet (och rensa bort eventuella ben) och svampen och koka ner såsen tills den är mörk och tjock.
  8. Lägg tillbaka kött och svamp och låt allt bli genomvarmt.
  9. Strö över hackad persilja. Servera med vitlöksmos och en grönsallad med vinägrett.
  10. Vitlöksmos
    Skala och skär potatisen i mindre bitar.
  11. Grovhacka vitlöken och knusa den lätt med knivbladet.
  12. Hetta upp olja i en kastrull och fräs vitlöken i några minuter.
  13. Häll i potatis och vatten så att det täcker. Koka upp och sänk värmen.
  14. Låt koka under lock i ca 15 minuter eller tills potatisen mosar sig.
  15. Häll av och blanda i smör. Mosa potatisen med en stomp, elvisp eller stavmixer och späd vartefter med mjölk till önskad konsistens.
  16. Krydda med salt och vitpeppar. Var inte för blyg med saltet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept