Varm chokladmousse

6

Du behöver

  • 4 st ägg, separerade
  • 2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 150 g mörk choklad (60 % eller mer)
  • 150 g smör
  • 1 burk smetana
  • 1 dl frysta, halvtinade hallon (eller saft och riven zest av 1 apelsin)
  • 1 msk socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smöra och bröa (eller använd mjöl eller kakao) 6 ugnssäkra portionsformar.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt.
  4. Vispa äggvitorna med saltet till ett fast skum.
  5. Smält smör och choklad i mikron och rör samman. Låt svalna något om blandningen är mycket varm. 
  6. Rör ner äggulesmeten i chokladblandningen. Vänd ner äggvitan.
  7. Fördela smeten i formarna.
  8. Slå om ugnen till grillvärme och sätt in formarna på plåt eller galler högt upp i ugnen så att ytan grillas och blir frasig. 
  9. Slå efter 3-4 minuter ner värmen till 200 grader, vanlig ugnsvärme (över- och undervärme 200 eller varmluft 175, beroende på ugn)
  10. Sammanlagt ska formarna gräddas ca 7 minuter. Vakta vid ugnen – de ska vara mjuka och smetiga inuti med frasiga på ytan. Se upp så att de inte bränns vid!
  11. Mixa smetana med hallon och socker till ett rosa fluff. Om du inte gillar hallonkärnor kan du mixa hallonen först och passera dem genom en sil.
  12. Servera chokladmoussen något avsvalnad men ännu varm eller ljummen tillsammans med en klick hallonsmetana.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept