Ugnsstekt kyckling med kryddsmör

1 h
4
Från Nyhetsmorgon

Ugnsstekt rosmarinkyckling med kryddsmör, bakad citron, rotsaker och salami eller serrano.Värmande vintermat med mild och örtig smak och en kick av bakad citron.

Dryckestips från Jens Dolk
2754 Herdade Paço do Conde 2011, Portugal (4 Solar)    
Portugal är på frammarsch med prisvärda moderna viner. Lätt solmogen doft med mörka bärtoner. Smaken är stramare med mer körsbärig bärighet och vinbärig syrlighet, ekfatstoner och kaffearom. Gott till smakrika kötträtter.

5 december 2013
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 4 kycklingklubbor, gärna ekologiska
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 citron, saft och zest
  • 2 msk färsk rosmarin, timjan eller persilja (eller en blandning), hackad
  • 1-2 skivor serrano, prosciutto eller god salami, finhackade
  • svartpeppar och salt efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg blandade rotsaker, till exempel potatis, palsternacka, jordärtskocka och rödlök
  • salt efter smak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda smör med vitlök, citronzest, serrano, hackade örter, salt och peppar. Lossa med fingrarna skinnet på kycklingklubborna och fördela kryddsmöret jämnt under skinnet. 
  3. Kvarta citronen. Smörj en långpanna med olivoljan och lägg i kycklingen och citronklyftorna, som ska ha en snittyta mot långpannan. Stek mitt i ugnen i ca 15 minuter medan du gör i ordning rotsakerna.
  4. Skala rotsakerna och skär dem i ätstora bitar. Ta ut långpannan och fördela rotsakerna runt kycklingen. Blanda dem med salt och kryddört och rör om så att de täcks av det smör som har smält ut från kycklingen.
  5. Stek kyckling och rotsaker i ugnen i ca 30 minuter eller tills rotsakerna är mjuka med lite god stekyta och kycklingen fått knaprigt skinn. Servera kyckling och rotsaker med en klyfta av den bakade citronen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept