Ugnsstekt citronkyckling

Du behöver

  • 1 st hel, färsk kyckling
  • 2 st citroner: Zest av 1 citron+resten av citronen samt 1 hel citron
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • Några kvistar persilja, gärna bladpersilja som smakar mer
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smält smör
  • Savojkål

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda smöret med citronzest, några finhackade timjankvistar och persiljestjälkar, salt och peppar. Stick in handen under skinnet på kycklingen och lossa det varsamt. Bred ut kryddsmöret under skinnet.
  3. Fyll kycklingen med resten av timjan och persiljestjälkarna, salt och peppra invändigt och pensla kycklingen med smält smör, salta och peppra runtom.
  4. Ställ kycklingen på en plåt eller i en stor form. Kvarta den hela citronen och lägg bitarna runtom. Stek kycklingen i ugnen tills köttsaften inne vid benet är klar eller kärntemperaturen är 80, det tar 1-1 ½ timme. Kontrollera att citronerna inte bränns för mycket, de kan behöva tas ut i förväg, men de ska bli fint brynta och karamelliserade.
  5. När kycklingen börjar bli klar, slå på 1,5 dl vatten i plåten eller formen och ställ in igen några minuter så att du får en liten skysås.
  6. Strimla kålen fint och skär sidfläsket i små tärningar.
  7. Fräs sidfläsket tills det har avgett fett och börjar bli lite brynt, sänk temperaturen i pannan och lägg ner kålen. Fräs kål och fläsk i 2-3 minuter tills kålen mjuknat, tillsätt ev. 1 msk vatten och låta koka in och krydda med salt och peppar.
  8. Tranchera kycklingen vid bordet och servera med stekskyn, kålen, de karamelliserade citronklyftorna som man kan skrapa ur och ha som krydda till kycklingen och eventuellt färska citronklyftor och flingsalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept