Smördegsinbakad färskpotatis

45 min
4
Från Nyhetsmorgon

Enkel men försvinnande god varm- eller bufférätt med den rätta sommarsmaken som du lätt lagar på sådant du hittar i kyl och frys. Om du serverar den inbakade potatisen som ensamrätt kan du sätta extra piff genom att hacka i lite ansjovis, rökt lax eller matjessill i potatisröran. Har du ingen smördeg, gör en pajdeg och grädda potatisröran med äggstanning i pajskal.

Beräknat för 4 personer om den serveras som ensam varmrätt med sallad

31 maj 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 4 stora eller 8 små blad vitkål eller spetskål (gärna färsk vitkål)
  • 800 g färskpotatis, rå eller kokt
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 dl blandade hackade örter: dill, gräslök, persilja (dillen är viktigast!)
  • salt och peppar
  • 4 frysta smördegsplattor, tinade
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Koka kålbladen i saltat vatten i några minuter så att de mjuknar. Låt ånga av och skär bort den grova mittsträngen.
  3. Koka färskpotatisen med dillstjälkar och salt om den är rå, doppa den i kokande vatten i 3 minuter om den är kokt och kall. Häll av den och låt den ånga sig torr.
  4. Blanda ihop crème fraîche med örter, salt och peppar. Tänk på att potatisen inte är så salt i sig själv.
  5. Skiva eller grovhacka potatisen medan den är varm och blanda med crème fraîche-röran.
  6. Kavla ut smördegplattorna så att de blir ca dubbelt så stora. Vispa upp ägget.
  7. Lägg ett (eller två små) kålblad på varje smördegsplatta. Se till att kålen inte går ända ut i kanten på plattan.
  8. Lägg potatisblandningen ovanpå kålen, pensla ena kanten av degen tunt med uppvispat ägg och vik ihop smördegen till ett paket. Nyp ihop kanterna ordentligt, vänd på paketet och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Gör samma med resten av smördegen.
  9. Grädda paketen i ca 20 minuter eller tills de har pöst upp och fått fin gyllenbrun yta.
  10. Låt paketen svalna och skiva dem när de är ljumma. Servera ljumma som de är med en sallad eller också med skivor av skinka, rökt lax eller bräckt korv.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept