Rårakor på jordärtskocka med serrano och dillkräm

Från Nyhetsmorgon

En enkel och smaskig fredagsmiddag med sensommarton där jag förenklar genom att använda samma sås till förrätt och varmrätt, kall till förrätten och varm och smaksatt med lammsky till varmrätten. Väldigt smidigt, väldigt gott!

Får du inte tag i jordärtskocka går det bra med palsternacka eller rotselleri.

30 augusti 2013
Visa mer
15
4

Du behöver

Rårakor på jordärtskocka med serrano och dillkräm

  • 2 st potatisar
  • 4-6 st jordärtskockor (lika mycket som potatisen)
  • krm salt
  • krm nymalen vitpeppar
  • Matolja till stekning
  • 4 st skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
  • Hackad färsk gräslök till servering

Dillkräm

  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk hackad färsk dill
  • 0,25 st zest av citron
  • tsk pressad citronjuice
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Börja med dillkrämen: rör ihop alla ingredienserna, smaka av med salt och citron.
  2. Skala potatis och jordärtskocka och riv fint på rivjärn eller i matberedare. Krama ut en del av vätskan, blanda ihop och krydda med salt och peppar.
  3. Hetta upp 1/2 cm matolja i en stekpanna på hög värme. Dela upp smeten i 8 delar och lägg ner klickvis i pannan, platta ut klickarna med en stekspade och stek rårakorna krispiga och gyllene på bägge sidor. Ta upp och låt rinna av på papper.
  4. Lägg ner skinkan i den heta pannan och stek i 1-2 minuter tills den krullar ihop sig något och blir krispig men utan att den bränns vid. Låt skinkan rinna av på papper.
  5. Servera rårakorna med skinkan, en klick av dillkrämen och hackad gräslök. Smaklig spis!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept