Pasta med svamp, salsiccia och ost

Du behöver

  • 400 g tagliatelle
  • 2 st salsicciakorvar eller andra kryddiga korvar, gärna råa
  • ca 7 dl svamp (karljohan, kantareller, champinjoner, ostronskivling, smörsopp, stolt fjällskivling eller vad du nu kan komma över)
  • 1 st schalottenlök eller ½ gul eller röd lök
  • 1 st vitlöksklyfta ELLER några droppar tryffelolja som tillsätts i slutet
  • 1 dl vitt vin
  • Lite hackad färsk timjan
  • 1 msk smör
  • Salt och svartpeppar
  • 1,5 dl finriven färsk parmesan, Västerbottensost eller liknande

Tillbehör

  • 0,25 st huvud savojkål, spetskål eller färsk vitkål
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk god olivolja
  • Eventuellt några droppar tryffelolja, karljohansolja eller citronolja.
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Hacka lök och eventuell vitlök och skiva svampen. Skiva korven ganska tunt. Om du använder färsk, rå korv, skär den i bitar.
  2. Lägg svampen i en panna med ytterst lite stekfett på medelhög värme. Salta. Låt svampen vätska sig och vätskan koka in tills det är torrt i pannan. Då lägger du ner smör, lök, vitlök och korv och steker det hela gyllene.
  3. Slå på vin och timjan och koka ner så att det finns några matskedar vätska kvar. Smaka av med salt och peppar och red av med en klick smör (om inte korven har släppt mycket fett, i så fall behövs inget smör).
  4. Koka pastan enligt anvisning. När pastan är precis al dente, häll av den (spara lite pastavatten i en skål) och häll den i pannan med såsen. Vänd runt pastan ordentligt så att den täcks av såsen. Om det blir för torrt kan du späda med några matskedar pastavatten.
  5. Strö över osten och servera pastan.
  6. Skär kålen i ojämna, ganska grova bitar.
  7. Koka kålen i saltat vatten i några minuter tills den mjuknar. Häll av kålen, pressa över citron och slå på olivolja och eventuellt några droppar smaksatt olja. Smaka av med salt och vitpeppar och servera genast som tillbehör i en separat skål.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept