Pasta fazool

30 min
4
Från Nyhetsmorgon

Sigrid Báránys recept på pasta fazool, en matig soppa eller gryta med pasta, bönor och grönsaker. Perfekt att laga på rester!

En italiensk-amerikansk variant av husmansklassikern pasta e fagioli. Värmande, mättande och tröstande kan den här rätten göras till en soppa eller en gryta som man själv känner för det. Har du någon gammal parmesanskalk så släng i den och låt den koka med, det ger ytterligare djup åt rätten. /Sigrid Bárány

11 januari 2013
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Pasta fazool

  • 50 g pancetta, rökt eller rimmat sidfläsk, lardo eller prosciutto, i små tärningar
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar timjan
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja+2 msk smör till stekning
  • 1 krm chiliflagor (kan uteslutas)
  • 1 burk cannellinibönor
  • 1 burk passata eller hela tomater (eller rester av tomatsås eller bolognese… lite vadsomhelst är gott här, faktiskt!)
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl kort pasta (till exempel macaroni eller ditalini – men snabbmakaroner blir inte bra!)
  • Salt och svartpeppar efter smak

Till servering

  • Färskriven parmesan och färskt bröd

Gör så här

  1. Pasta fazool
    Bryn fläsket så att det tar färg ordentligt.
  2. Fräs grönsakerna mjuka, salta lätt.
  3. Häll i resten av ingredienserna utom pastan och koka upp. När det kokar ordentligt, häll i pastan. Koka livligt tills pastan är al dente.
  4. Späd eventuellt om du vill ha en mer soppig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan vila i 10 minuter. Lyft upp örtkvistarna.
  5. Servera med rikligt med färskriven parmesanost och färskt bröd att suga upp resterna med.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept