Lax med soja- och ingefärsmajonnäs

10 min
Från Nyhetsmorgon

Ett enkelt sätt att piffa upp laxrester till en riktigt god liten förrätt eller drinktilltugg.

Majonnäsreceptet ger 5-6 portioner som sås till en huvudrätt.
Om du använder rå lax kan du marinera den i 30 minuter med lite soja, lime eller citron och ingefära och grilla på spett.

31 maj 2014
Visa mer
10 min

Du behöver

  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk limesaft eller vinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl neutral matolja

Smaksättning

  • 1-2 tsk soja, helst ljus (tamari eller thailändsk)
  • 2-3 tsk finriven ingefära

Ytterligare smaksättning

  • finhackad chili, riven limezest, limesaft, miso eller hackad koriander

Till servering

  • rester av grillad eller stekt lax alternativt rå lax salladsblad.

Gör så här

  1. Lägg ägg, senap, limesaft eller vinäger, vitpeppar och matolja i ett mixerglas.
  2. Ställ ner en stavmixer i botten på blandningen.
  3. Mixa och dra sakta stavmixern uppåt medan majonnäsen tjocknar.
  4. Blanda i soja och ingefära medan du smakar av så att du får fin balans. Tänk på att den ska vara ganska salt för att matcha laxen.
  5. Blanda i ytterligare smaksättning om du vill. Om majonnäsen känn för hård, rör ner lite mer olja utan att mixa så blir den mjukare.
  6. Servera laxen ljummen i salladsblad med majonnäsen till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept