Lammkotletter med dill, pepparrot och rostade rotsaker

35 min
4
Från Nyhetsmorgon

Sigrid Báránys lammkotletter med dillsås och riven pepparrot med rotsaker.

Den här rätten är lika god att laga med kalvkotletter!

30 augusti 2013
Visa mer
35 min
4

Du behöver

Rotsaker

  • 2 st fänkålsstånd
  • 4 st morötter
  • 4 st palsternackor
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 25 g smör

Dillsås

  • 3 dl creme fraiche
  • 0,75 dl hackad färsk dill
  • 0,75 st zest av citron
  • 1,5 tsk pressad citronsaft
  • Salt efter smak

Lammkotletter

  • 8 st lammkotletter
  • Salt efter smak
  • Matolja och smör till stekning
  • Vitpeppar efter smak
  • Dillvippor till garnering
  • 1 dl färskriven pepparrot till sidan av

Gör så här

  1. Rotsaker
    Börja med rotsakerna: värm ugnen till 200 grader. Skala morötter och palsternackor och skär i stavar. Ansa av det gröna på fänkålen och skär dem på längden i centimetertjocka skivor. Lägg ut grönsakerna i en långpanna, salta, droppa över balsamvinägern och hyvla över smöret.
  2. Stek grönsakerna i ugnen i ca 35 minuter eller tills de är rostade och lätt karamelliserade. Vänd på dem efter halva tiden.
  3. Dillsås
    Blanda ihop alla ingredienser till dillsåsen.
  4. Lammkotletter
    Torka av och salta lammkotletterna (som helst ska vara rumstempererade). Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek kotletterna i omgångar på hög värme, 2-3 minuter per sida. När du har vänt kotletterna steker du dem tills köttsaften precis börjar tränga upp på ytan, då är de medium rare. Lägg dem på en varm tallrik och låt dem vila under folie i 5 minuter innan servering.
  5. Sänk temperaturen och häll dillsåsen i stekpannan. Rör om och låt den koka ihop i någon minut. Om du inte vill ha med fettet i pannan kan du förstås hälla av det först, men poängen är att få med den steksky som bildas i pannan i såsen. Smaka av såsen med salt.
  6. Servera lammkotletterna med såsen, en generös hög riven pepparrot och rotsakerna. Garnera eventuellt med färska dillvippor. Smaklig spis!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept