Lammgryta med Pinot Noir

Du behöver

  • 1 kg lammkött (bog, karré, lägg, revben, rygg – gärna med ben)
  • Smör och olja till stekning
  • 1 msk vetemjöl eller idealmjöl
  • 1 st stor gul lök eller 2 små
  • 2 st selleristjälkar eller 0.25 rotselleri
  • 1 st morot
  • 2 st vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  • 2 msk smör
  • Örter, färska eller torkade: rosmarin, oregano och/eller timjan
  • 0,5 flaska Pinot Noir (eller annat lite lättare, fruktigt vin)
  • 400 g passata (passerade tomater)
  • 1 burk stora vita bönor, sköljda
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 4 dl skalad och tärnad pumpa (2x2 cm), gärna muscatpumpa eller butternutpumpa

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär lammköttet i bitar. Hacka lök, vitlök, morot och selleri.
  3. Bryn lammköttet i omgångar på hög värme och lägg i en gryta.
  4. Slå på vin, kryddor och passata och låt koka upp.
  5. Medan grytan kokar upp, fräs grönsakerna i smör så att de mjuknar. Häll dem i grytan.
  6. Ställ in grytan i ugnen och låt stå i 2-3 timmar eller tills köttet är mört och faller av benen.
  7. Ta upp och rensa köttet från ben. Koka eventuellt ner såsen lite om den är för tunn.
  8. Lägg ner köttet igen och koka upp grytan. Lägg eventuellt i stora vita bönor i grytan. Lägg pumpatärningarna ovanpå och koka under lock i 10-15 minuter eller tills pumpan är mjuk.
  9.  Servera med vitlöksmos och eventuellt kokta gröna bönor eller broccoli. Och resten av vinet, förstås!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept