Kyckling med apelsin- och dillsås

45 min
4
Från Nyhetsmorgon

Kyckling med apelsin- och dillsås, jordärtskocksris och bakad fänkål och rödlök. Fänkål, rödlök och apelsin bildar smakbas i den här rätten och återkommer i flera former. Apelsin och kyckling är en fin kombination och dillen lyfter det hela ett snäpp. Vill man ha apelsinsåsen skirare i smaken kan man utesluta löken och vill man ha mindre sötma utesluter man apelsinsaften och använder bara zesten.

Dryckestips
Vin: 2249 Künstler, Pinot Noir (4 solar)

31 januari 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Jordärtskocksris

  • 3 dl vildrismix (eller annat långkornigt ris, till exempel basmati)
  • 250 g jordärtskockor
  • stjälkarna från fänkålen (se nedan)
  • vatten och salt enligt anvisningar på paketet

Bakad fänkål och rödlök

  • 2 fänkålsstånd
  • 2 rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • salt efter smak

Kyckling med apelsin- och dillsås

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 rödlök (kan uteslutas)
  • 2 msk smör
  • 1 msk matolja
  • 3 dl torrt vitt vin (eller 3 dl vatten +2 msk pressad citron)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk kycklingfond på flaska (eller 0,5 hönsbuljongtärning)
  • dillstjälkar
  • 0,5 apelsin, saften av
  • 1 apelsin, zesten
  • 3-4 msk färsk dill, hackad
  • salt och peppar efter smak

Apelsin. och fänkålssallad

  • 0,5 apelsin, skalad
  • 1 fänkålsstånd
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och svartpeppar efter smak
  • hackad dill till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala och klyfta rödlökarna. Ansa bort stjälkarna på fänkålen och spar till riset. Skär bort det yttersta bruna på stjälkarna och kasta. Klyv fänkålen på längden och skär klyftor som hålls ihop av rotstocken.
  3. Lägg rödlök och fänkål i en långpanna och blanda med olja och salt. Baka i ca 30 minuter eller tills de har mjuknat och fått lite stekyta.
  4. Salladen: skiva rödlök och fänkål mycket tunt, gärna med en mandolin. Skiva apelsinen och skär i mindre bitar. Häll på olivolja, vinäger, salt och peppar och låt dra till servering.
  5. Skiva fänkålsstjälkarna och skala och tärna jordärtskockorna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med riset och koka enligt anvisningar på paketet.
  6. Hacka rödlöken. Putsa och salta kycklinglårfiléerna och bryn dem i smör och olja på hög värme. Lägg dem åt sidan, sänk värmen till medelhög och stek löken mjuk.
  7. När löken mjuknat, lägg i kyckling, vitt vin, grädde, fond, dillstjälkar och apelsinsaft i pannan. Koka upp, sänk värmen och brässera kycklingen under lock i 20 minuter.
  8. Smaka av såsen med dill, apelsinzest, svartpeppar och salt. Om du vill ha mer syra i såsen kan du använda pressad citron. Ge den ett sista uppkok och servera sedan med jordärtskocksriset, bakade grönsaker och sallad. Strö över mer hackad dill strax innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept