Jordärtskockssoppa på kycklingbuljong

Du behöver

Buljong

  • Kycklingskrov
  • 1 st morot
  • 1 st stjälkselleri
  • 1 st lök
  • 2 st lagerblad
  • Några kvistar timjan
  • Några korn svart- eller vitpeppar
  • Några persiljestjälkar

Soppan

  • Buljongen från koket
  • 1 st gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 st potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 50 g rökt sidfläsk, till garnering

Grillat bröd

  • 4 st skivor gott bröd, gärna något lite rejält
  • 2 msk smör
  • 2 tsk balsamvinäger
  • En nypa finhackad persilja
  • 0,5 krm salt

Gör så här

  1. Lägg kycklingskrovet och alla ingredienserna till buljongen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och låt sjuda i 1-2 timmar.
  3. Sila av och koka ner biljongen på hög värme tills du har ca 1 liter vätska. Låt svalna på spisen under lock eller på balkong eller kallt vattenbad.
  4. Ta fram smöret. Sätt ugnen på 225, gillfunktion. Hacka löken.
  5. Skala potatisen och jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar, de blir bruna när de oxiderar vilket inte påverkar smaken men om man vill ha finare färg så kan man pressa över något syrligt som citronsaft över dem medan de väntar på grytan.
  6. Fräs löken i smöret tills den mjuknar och luktar gott. Lägg ner potatis och skockor, häll på buljongen och koka tills alltihop är mjukt.
  7. Tag av kastrullen från plattan, mixa soppan slät med stavmixer eller i värmetålig kannmixer (akta dig för stänk!) och häll tillbaka den i kastrullen.
  8. Häll i grädden och sjud i några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Strimla sidfläsket tunt och stek det knaprigt. Toppa soppan med fläsket vid servering.
  10. Blanda mjukt smör, balsamvinäger, persilja och salt. Bred det på brödskivorna.
  11. Grilla i ugnen tills smöret bubblar och brödet blivit rostat runt kanterna.
  12. Skär i eleganta trianglar och servera som tillbehör. Tips! Kryddsmöret kan smaksättas med pesto, tapenade, örter, kryddor och lite vadsomhelst. Eller så serverar man brödet med lite färskost.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept