Honungsstekta äpplen med muscovadokräm

90 min
4
90 min
4

Du behöver

  • 50 g mandelspån
  • 2 tsk socker (gärna råsocker men vanligt går bra)
  • 4 st syrliga, svenska äpplen, skalade
  • 2 msk smör
  • 3 msk fast honung
  • Några blad färsk rosmarin, hackade
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl muscovadosocker, ljust eller mörkt
  • 1-2 msk calvados, konjak, madeira eller annat knäckigt starkvin
  • 0,25 st citron, zest - kan uteslutas

Gör så här

  1. Rosta mandelspånen på medelhög värme i en torr stekpanna. När de börjar bli gyllene och dofta gott, strö över sockret och rör om tills det har smält. Häll genast över mandelspånen i en skål och låt svalna.
  2. Vispa grädde, crème fraiche och muscovadosocker till en fluffig kräm. Blanda ner calvados, eventuell citronzest och smaka av. Vill du ha en syrligare kräm, tillsätt några droppar citronsaft, vill du ha den sötare använder du mer muscovado.
  3. Skär äpplena i centimeterstora tärningar (kasta kärnhusen). Smält smöret på hög värme i en stekpanna.
  4. Stek äppeltärningarna tillsammans med honung och rosmarin i några minuter tills de har mjuknat och ser lite genomskinliga ut.
  5. Häll upp äppeltärningarna i små glas eller skålar och låt svalna. Klicka sedan på krämen och kyl sedan gärna desserten i 1 timme (inte nödvändigt men gott). Innan servering, strö över de rostade mandelspånen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept