Hasselnötsparfait med salt smörkolasås

Från Nyhetsmorgon

Hasselnötsparfait på chokladbotten med salt smörkolasås.

2 januari 2013
Visa mer

Du behöver

  • 100 g hasselnötter
  • 0,5 dl muscovadosocker, råsocker eller rörsocker (kan bytas ut mot vanligt socker+ 1 tsk mörk rom)
  • 3 st ägg
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde

Kolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 krm salt

Chokladbotten

  • 2 st äggvitor
  • 0,5 dl socker
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,75 dl kakao, siktad

Gör så här

  1. Rosta hasselnötterna i torr panna. Ta undan några nötter till dekoration.Rör i 0.5 dl socker och låt det smälta. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Finhacka eller mixa i matberedare. Gnugga nötterna till dekorationen med hushållspapper så att skalen gnids av.
  2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Vispa grädden fluffig men inte jättehård och blanda försiktigt i äggsmeten och nötterna. Frys i minst 4 timmar.
  3. Chokladbotten
    Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitor och socker till styv och fluffig maräng. Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd ner äggulesmeten i marängen tillsammans med kakaon. Spritsa ut små runda bottnar på ett bakplåtspapper eller bred ut med en slickepott (då kan du jämna till kanterna efter gräddning). Grädda i 7-10 minuter. Låt svalna på galler.
  4. Kolasås
    Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka upp på medelhög värme. Koka ihop till en gyllenbrun kolasås (se till så att den inte blir för hård genom att göra kulprov och ta den av plattan innan den blir så hård att det går att rulla en kula!) och låt svalna.
  5. Servering
    Ta fram parfaiten 30 minuter innan servering och låt den tina något i kylskåpet. Lägg en liten klick kolasås på varje tallrik och "klistra fast" en chokladbotten. Ta ut rundlar av parfaiten med en stansring eller glas med raka kanter. Ställ en rundel på varje botten. Skeda över kolasås och lägg ett par dekornötter på toppen. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept