Surdegsbröd med frukt och nötter

Sébastien Boudet

Surdegsbröd med frukt och nötter

5 ingredienser

48 tim

Surdegsbagaren Sébastien Boudet tipsar om ett härligt surdegsbröd med frukt och nötter.

Istället för flytande surdeg så kan du använda 2 gram ekologisk jäst.

Ingredienser

  • 500 g stenmalet vetemjöl, siktat
  • 250 g stenmalet rågmjöl
  • 500 g vatten, ljummet
  • 20 g grovt havssalt (oraffinerat)
  • 200 g flytande surdeg

Gör så här

  1. DAG 1
  2. Blanda vetemjöl och rågmjöl på på ett bakbord och gör en urgröpning mitt i.
  3. Tillsätt vatten, salt och surdeg (eller jäst) i urgröpningen.
  4. Arbeta in mjölet i vätskan, lite i taget, tills du har en deg.
  5. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös eller mera vatten om degen känns för kompakt.
  6. Ge degen autolys genom att låta den vila under en bakduk i 1 timme.
  7. Knåda degen i några minuter för hand.
  8. Lägg sedan degen i en plastlåda med en mjölad bakduk i botten och ett tättslutande lock.
  9. Låt degen vila i kylen över natten.
  10. Blanda alla frukter i en skål (om du använder fikon bör du snoppa av skaftet på dem först).
  11. Rosta nötterna in i ugnen för smakens skull.
  12. Blanda frukt och nötter i skålen och täck med vatten.
  13. Täck skålen med en bakduk eller med plastfilm.
  14. Låt frukterna och nötterna dra i 12 timmar i rumstemperatur.
  15. DAG 2
  16. Sila bort vattnet från frukterna och nötterna.
  17. Beroende på vad du gillar kan du välja att tillsätta hela fruktbitar/nötter i degen eller så kan du mosa dem lite. Hela frukter ger ett vackrare bröd medan mosade frukter gör det godare. Jag brukar göra både och, på så sätt blir det både vackert och gott.
  18. Stjälp ut degen på ett bakbord och tänj ut den så mycket som det går utan att den spricker.
  19. Strö ut hälften av frukten/nötter över degen och vik den dubbel.
  20. Strö över resterande frukt/nöt och vik degen dubbel en gång till.
  21. Om du vill kan du knåda degen en aning så att frukterna mosas eller, om du vill ha ett vackert bröd med hela frukter i, så struntar du i detta.
  22. Mjöla degen och lägg den i en plastlåda med en bakduk i botten och ett tättslutande lock.
  23. Låt lådan med degen stå i rumstemperatur i cirka 1 timme eller tills jäsningen har kommit igång.
  24. Stjälp försiktigt ut degen på ett bakbord och forma den till en fyrkantig limpa.
  25. Lägg limpan på en bakspade eller på en plåt med bakplåtspapper.
  26. Mjöla lätt och låt degen vila under en fuktig bakduk i 30 minuter.
  27. Sätt ugnen på 250°.
  28. Mjöla och snitta brödet.
  29. brödet i 30 minuter mitt i ugnen och sänk sedan temperaturen till 220°.
  30. Grädda i ytterligare 15 minuter.
  31. Låt brödet svalna på ett galler i minst 45 minuter.