Paj med frukter och bär

Från Nyhetsmorgon

Sébastien Boudets paj med mördegsbotten som du kan fylla med valfria frukter eller bär. I det här receptet kan du vara energismart och grädda pajen i eftervärme från ugnen.

10 mars 2013
Visa mer

Du behöver

Mördeg

  • 80 g äggulor (ca 4 stycken)
  • 160 g råsocker (ca 2 dl)
  • 200 g stenmalt dinkelmjöl (ca 3,5 dl)
  • 25 g skrädmjöl (mjöl på rostad havre, kan ersättas med 25 g dinkelmjöl, knappt ½ dl)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 200 g osaltat smör
  • 2 nypor oraffinerat havssalt

Fyllning

  • 500 g blandade bär och frukter
  • 60 g råsocker (knappt ½ dl)
  • Zesten (det yttersta skalet) av en ekologisk citron
  • Juice av citronen
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mandlar, grovhackade

Gör så här

  1. Ugnen är på 250°C och gärna utrustad med en baksten. Ni kanske bakar ett bröd eller en god gratäng innan, för tanken är att baka pajen på eftervärmen och på så vis spara på energi för själva pajbaket.
  2. Sikta mjölet i en stor skål. Låt smöret vara kylskåpskallt och skär det i mindre kuber. Använd händerna och finfördela det i mjölet till ett fint, torrt puder. Detta är hemligheten bakom en lyckad mördeg som bara smälter i munnen.
  3. Blanda sockret, saltet och bakpulvret och blanda ner det i mjöl/smörmixen.
  4. Separera dina äggulor och blanda i dem med handen tills degen känns slät och fin. Den ska kännas ganska kladdig och mjuk. (Spara äggvitorna i en liten tät burk och använd till något annat, de håller sig i kylen flera dagar och blir bara lättare att vispa!)
  5. Ta fram bären/frukterna och blanda dem med sockret, citronzesten, juicen, de grovhackade mandlarna och innanmätet från en vaniljstång (spara skalet från vaniljstången till att koka en vaniljsås eller göra glass).
  6. Klä in pajformen med bakplåtspapper som du har klippt lite större än själva formen. Ta det mesta av pajdegen (resten ska användas som ett "lock" på pajen) och sprid den jämnt i formen med hjälp av dina fingrar. Glöm inte att även göra en liten kant så att det hela ser ut som en pajform. Om det känns svårt kan man ta ut pappret och använda en kavel men då är det viktigt att kyla ner mördegen och mjöla den lite så att det inte blir för kladdigt!
  7. Häll i bär/fruktblandningen i pajen.
  8. Kavla ut den sista biten mördeg på ett bit plastfilm, lika stort som själva pajen och lägg den som ett lock på pajen. Det gäller att vara lite snabb och på samma sätt som för formen kan man stoppa degen i kylen en liten stund om man tycker att det är svårt.
  9. Ta bort plasten och stoppa in pajen i ungen. Öppna ugnsluckan så fort så möjligt för att inte förlora värme. Stäng sedan av ugnen!
  10. Servera pajen med lite vaniljglass eller en liten klick vispgrädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept