Chokladmandlar

Du behöver

  • 600 g mandlar
  • 800 g mjölkchoklad

Sockerlag

  • 90 g cassonadesocker
  • 60 g vatten
  • 5 g havssalt
  • 100 g florsocker
  • 35 g kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Koka upp socker, vatten och havssalt i en kastrull. Häll mandlarna i sockerlagen och rör om med en träslev.
  3. Häll bort det överflödiga sockerlagen och lägg mandlarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta mandlarna i ugnen i 12–15 minuter och rör om då och då. Ta ut plåten ur ugnen och låt mandlarna svalna. Häll över i en bunke och ställ sedan in dem i frysen så att de kyls ner ytterligare.
  4. Smält mjölkchokladen över ett vattenbad. Mjölkchoklad och vit choklad är känslig för hög värme så se till så att temperaturen inte går över 45 grader annars kristalliseras sockret tillsammans med mjölkproteinerna i chokladen och bildar trista klumpar. Förbered ett kallt vattenbad med is, om du är rädd för att det ska skvätta vatten kan du täcka över det med plastfilm.
  5. Ställ bunken med mandlarna i det kalla vattenbadet och häll i den smälta mjölkchokladen, lite i taget. Rör om ordentligt mellan varven så att all choklad kristalliseras runt varje mandel. Rör ordentligt tills all choklad har stelnat på mandlarna. Sikta ner florsocker och kakao i bunken med mandlarna. Blanda ordentligt och sikta bort den övebliven kakao/florsocker. Et voilá!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept