Ångkokt brioche med stekta trattkantareller

Från Nyhetsmorgon

Med ångkokt brioche toppad med smörstekta trattkantareller, syrad lök, beurre blanc med ingefära och löjrom kom Svenska kocklandslaget två i kock-VM.

28 november 2014
Visa mer
10

Du behöver

Ångad brioche

  • 2 msk mjölk
  • 15 g jäst
  • 30 g socker
  • 15 g salt
  • 500 g mjöl
  • 450 g smör, rumstempererat
  • 8 ägg

Syrad silverlök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 g salt

Beurre Blanc med ingefära

  • 100 g fiskfond
  • 100 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 25 g ingefärsjos
  • 8 g maizena
  • 10 g citronjos
  • 20 g tapioka
  • salt

Stekta trattkantareller

  • 100 g trattkantareller
  • 5 g gräslök, finskuren
  • 5 g schalottenlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • salt
  • olivolja

Garnering

  • 100 g löjrom
  • dill
  • krasse

Gör så här

  1. Briocher
    Blanda alla de torra råvarorna. Tillsätt 1 ägg i taget. Tillsätt det mjuka smöret lite i taget. Låt jäsa över natten.
  2. Rulla till små bollar och forma till små tekakor. Låt jäsa ytterligare 3 min.
  3. Ånga bullarna i ångkokare i 2-3 min. Stek sedan gyllene i smör.
  4. Syrad silverlök
    Skiva löken ca 4-5 mm. Koka upp lagen och lägg i lökarna, sjud de försiktigt i salta ättikslagen. Låt stå och dra i ca 2 timmar. Sila.
  5. Beurre Blanc
    Tärna smöret.
  6. Blanda fonden med ingefärsjos och red av med maizena.
  7. Tillsätt smöret lite efter hand, smaka upp med citronjos och salt.
  8. Koka tapioka i vatten i ca 10 min eller till helt transparanta och tillsätt i såsen.
  9. Trattkantareller
    Stek svamparna tills det får fin färg, först i olivolja och sedan avsluta med smör. Tillsätt gräslök, schalottenlök och smaka av med salt och peppar.
  10. Servera allt tillsammans och garnera vackert.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept