Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa formens kanter.
Mixa mandlarna fint i matberedare eller använd mandelkvarn.
Vispa samman smör och florsocker i en bunke.
Vispa ner ett ägg i taget och därefter äggulorna.
Tillsätt mandel och mjöl och blanda till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formen.
Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.
Lägg skivorna ovanpå smeten, strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Börja med toscatäcket när det återstår cirka 10 minuter av kakans gräddningstid.
Toscatäcke
Blanda smör, socker, mjöl och mjölk/grädde i en kastrull och låt det smälta under omrörning.
Blanda ner mandeln.
Höj ugnsvärmen till 210 grader. Täck försiktigt den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toscan har fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna och servera den tillsammans med vaniljvisp.