Struvor

1,5 h
25 st
Från Nyhetsmorgon
Jul

Har du ett struvjärn liggandes? Då måste du göra egna struvor. Tar lite tid, men är väl värt besväret!

10 december 2013
Visa mer
1,5 h
25 st

Du behöver

Smet

  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Fritering

  • olja för fritering

Dekoration

  • strösocker eller florsocker

Gör så här

  1. Vispa samman mjölk, vetemjöl och ägg och låt den stå och svälla en stund. Smeten skall bli som en pannkakssmet.
  2. Häll över smeten i en liten skål, helst så liten att struvjärnet precis går ner eftersom smeten räcker längre då. Använd porslin eller metall, plast kan skadas av det heta struvjärnet.
  3. Värm oljan i en mindre kastrull till 180 grader. Använd termometer.
  4. Hetta upp järnet i oljan.
  5. Doppa järnet nästan upp till kanten i smeten. Doppar du hela järnet får du inte av struvan. Låt smeten stelna lite på struvjärnet.
  6. Fritera struvan gulbrun i 1- 2 minuter. Är oljan för varm går det snabbare och du riskerar att den blir bränd. Ibland lossnar struvan men det gör inget. Ta upp struvan ur oljan och låt den rinna av på hushållspapper.
  7. Doppa struvan i socker medan den fortfarande är varm. Föredrar du florsocker så pudra den strax före servering istället.
  8. Värm järnet mellan varje struva så fastnar smeten ordentligt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept