Mazarinkaka med rabarber

Från Nyhetsmorgon

Mazarinkaka med mördegsbotten och mazarinfyllning med rabarber.

31 maj 2013
Visa mer

Du behöver

Mördegsbotten

  • 150 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 50 g strösocker
  • 1 äggula

Mazarinsmet

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 400 g rabarber, skurna i korta stavar

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, socker och smör. Blanda i äggulan och knåda snabbt ihop till en deg. Mixer eller elvisp går snabbare men det är lätt att överknåda degen när äggulan är iblandad. Traditionellt brukar man kyla degen efter knådning. Jag föredrar att kavla ut den direkt och kyla degen i formen istället.
  2. Kavla degen till en cirkel. Försök vara lätt på handen, mjöla måttligt och kavla blandat korta och långa tag för att styra formen på degen (vill du hellre trycka ut degen i formen så gör det men när jag gör så blir degskalet ojämnt). Använd en 24 cm springform med raka kanter, dvs en normal bakform med löstagbar kant. Kyl formen.
  3. Mixa samman mandelmassa och smör. Vispa i äggen till en slät smet och hacka rabarbern. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Tag ut formen ur kylen. Bred ut mazarinsmeten i formen. Sätt ut rabarber över hela ytan. Försök att sprida dem jämnt och stående, då blir ytan snyggare efter gräddning.
  5. Grädda långt ner i ugnen i ca 40-50 minuter. Ugnar har olika värme så ha lite koll på slutet!
  6. Låt kakan svalna innan du lossar på kanten. Det brukar vara lättare att skära upp kakan med en tandad kniv. Kakan blir stadig när den svalnat och passar bra på ett buffebord.
  7. Tycker du att rabarbern är för syrlig så florsockra litegrann. Har du bråttom och vill äta den varm så gör det. Den kommer att gå åt i ett nafs!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept