Kokos- och jordgubbsstubbe

Du behöver

Kokosmarängbotten

  • 200 g äggvita (ägg är olika stora så använd våg. Vikten motsvarar 4-5 normalstora vitor)
  • 250 g strösocker
  • 100 g riven kokos
  • 50 g potatismjöl
  • 50 g kokosflagor (finns ofta på hälsokosthyllan, hittar du inte så ta vanlig riven kokos)

Fyllning

  • 400 g vispgrädde
  • 300 g jordgubbar skurna i bitar
  • 50 g mörk choklad, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rosta den rivna kokosen i stekpanna. Skaka pannan eller rör med slev. Det går fort när pannan väl är varm så titta på kokosen och tag av från värmen när du är nöjd med mängden rostad kokos. Häll över i en djup tallrik.
  3. Vispa äggvitan med 100 gram av socker till maräng. När marängen är fast och glansig så häll i resten av sockret och vispa två minuter ytterligare.
  4. Blanda rostad kokos och potatismjöl. Blanda sedan i blandningen i marängen.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Marängsmeten är fast så det behöver inte vara en djup plåt.Spritsa smeten i långa strängar tätt bredvid varandra . Misslyckas du med att få det att räcka till hela plåten kan du skrapa ner det i spritsen igen och börja om åtminstone en gång (det händer mig ibland).
  6. Strö över kokosflagorna.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Marängen ska inte bli alltför torr.
  8. Tag ut plåten och vänd över bottnen på ett rent bakplåtspapper. Drag av bakplåtspappret från bottnen och låt den svalna. Om bottnen känns fuktig så kan du grädda den i ytterligare 5 minuter liggandes upp och ner.
  9. Bred ut grädden över marängbottnen. Sprid ut jordgubbarna.
  10. Rulla till en fast rulle. Se till att skarven hamnar nedåt så håller rulltårtan ihop.
  11. Ställ tårtan svalt.
  12. Dekorera eventuellt med ringlad smält choklad. Servera din rulltårta som hel stubbe eller som bakelser.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept