Fyllda vaniljhjärtan

Från Nyhetsmorgon

Vaniljhjärtan är klassiska småkakor som är riktigt goda: spröd mördeg fylld med en len vaniljkräm.

19 maj 2013
Visa mer

Du behöver

Mördeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0,75 dl socker
  • 200 g smör, rumsvarmt

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger, delade
  • 120 g äggulor (ägg är olika stora så använd våg)
  • 125 g strösocker
  • 40 g maizena
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Mördeg
    Smörj formarna. Har du inte hjärtformar kan mazarinformar fungera.
  2. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, socker och smör till en smidig deg. Matberedare är smidigt men blanda i så fall inte för länge.
  3. Svep in kakdegen i plastfilm och låt den vila svalt i ca 45 minuter i kylen.
  4. Vaniljkräm
    Koka upp mjölk, 50 g socker och vaniljstänger och tag av från spisen.
  5. Vispa gulor, 75 g socker och maizena ljust och luftigt.
  6. Skrapa ur vaniljfröna i mjölken (skölj av och torka vaniljstängerna, de kan användas till vaniljsocker).
  7. Blanda allt i kastrullen och koka upp på måttlig värme. Koka några minuter och vispa i smöret. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

  8. Receptet på vaniljkräm räcker till många hjärtan. Frys in resten och använd senare till tårta eller bakelser.
  9. Montering
    Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kavla ut degen ca 5 mm tjock. Klä formarna. Ungefär halva degen bör gå åt.
  11. Lägg eller spritsa vaniljkräm i formarna. Täck vaniljkrämen med ett lock av deg. Tryck till degen runt kanterna. Var noggrann eftersom krämen kan läcka ut annars.
  12. Grädda dina vaniljhjärtan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Lägg dem plant med locket nedåt. Sikta över lite florsocker före servering. En tesil underlättar arbetet och är lätt att hantera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept