Korrumperad asado på oxfilé med avocadosalsa och het mozarella

Från Nyhetsmorgon

Här är det inte tal om att marinera och trixa för att lura till sig någon obskyr crossoversmak. Nej, lite salt och peppar före grillning så är det klart! Se till att din avokadosalsa serveras lätt kyld så håller kombinationen med det grillade köttet Mario Kempes-klass!

* Folk har diskuterat fram och tillbaka huruvida man ska eller inte ska salta köttet innan det steks.Vi pepprar köttet först och saltar när det ligger i stekpannan. Och kom ihåg: Vi har såklart alltid rätt.

11 juni 2014
Visa mer
4

Du behöver

Asado

  • 800 g oxfilé
  • smör
  • matolja
  • salt
  • peppar

Avokadosalsa

  • 2 avokado, finhackade
  • 2 tomater, urkärnade och finhackade
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 0,33 gurka, urkärnad och finhackad
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 1 röd chili, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 0,5 dl olivolja
  • citronsaft, en halva bör räcka
  • salt
  • peppar

Het mozzarella

  • 400 g mozzarella, riven i trådar
  • 1 röd chilipeppar, urkärnad och strimlad
  • 1 grön chilipeppar, urkärnad och strimlad
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • en skvätt olivolja

Gör så här

  1. Börja med att ta fram köttet så att det får ligga en halvtimme i rumstemperatur. Steken måste hinna "landa" lite innan du påbörjar tillagningen av den, och du låter blytung när du säger: "jag ska bara lufta köttet". Under tiden är det dags för salsan.
  2. Blanda avokado med tomat, paprika, gurka, lök, chili samt persilja i en skål.
  3. Droppa ner olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Ställ salsan i kylskåpet och se till att den blir riktigt ordentligt kyld då den ska läska i munnen.
  4. Tillbaka till köttet: Dra igång ugnen på 180 grader. Hetta upp en panna med smör och olja och stek köttet ett par minuter på var sida samtidigt som du kryddar*.
  5. Sätt därefter in köttet i ugnen i ca 8 minuter. När köttet är färdigstekt så kan det gott ligga till sig några minuter på en skärbräda. I Argentina grillar man hela köttstycket på ett kors över en eld. Vi har dock valt en enklare hemmaversion som även funkar i kalla Sverige.
  6. Medan köttet ligger till sig fixar du mozzarellan: dra isär det vita guldet i bitar så den blir härligt trådig. Blanda lätt med chili, salt, peppar, paprikapulver och en stänk olivolja.
  7. Ta fram din skarpaste kniv och skär köttet i lagom tunna skivor precis innan ni ska äta. Servera tillsammans med avocadosalsan och mozzarellan och du kommer ha en argentinsk himmel framför dig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept