Hemvändarens risotto

45 min
4
Från Nyhetsmorgon

Risotton från Istrien/Kroatien är enklare och smalare än den italienska varianten. Här används osten mer som smaksättare på slutet av tillagningen. För bästa upplevelse bör man matcha risotton med väl passande antipasti.

11 juni 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Risotto

  • 1,5 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 röd chili, skivad och urkärnad
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 dl arborioris
  • 4 dl vitt vin fruktigt
  • 2 msk vinäger
  • 1,5 l kalvbuljong
  • salt
  • peppar
  • bladpersilja
  • parmesan

Brasiliansk bönblandning

  • sojabönor
  • kikärter
  • kidneybönor
  • chili, urkärnad och strimlad
  • vitlök, skalad och finhackad
  • olivolja
  • persilja
  • apelsin, skalad och i små bitar
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • prsut (lufttorkad skinka)
  • salami
  • fikon
  • oliver
  • selleri
  • grillade och inlagda paprikor
  • fårost

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olivolja, vitlök och lök. Häll i paprikapulver, chili, tomatpuré och ris.
  2. Låt allt fräsa lätt ett par minuter så att smakerna öppnar sig. Tillsätt vin, vinäger och buljong.
  3. Krydda med salt och peppar. Låt allt koka upp och sjuda i ca 40 minuter. Tillsätt gärna lite mer buljong under koktiden om det behövs. Strax före servering blandar du i persilja och river lite parmesan över rätten.
  4. Blanda samtliga bönor till bönsalladen i en skål och tillsätt chili, vitlök, olivolja, persilja och apelsin. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera risotton och bönorna tillsammans med lite matchande delikatesser såsom lufttorkad skinka, oliver, inlagda paprikor, fårost m.m.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept